RAD Studio 11.1 je sada dostupan!

RAD Studio 11.1 je izdanje usmjereno na kvalitetu koje poboljšava upotrebljivost, performanse i stabilnost moćnih značajki RAD Studio alata 11, isporučuje više zahtjeva za značajkama od kupaca i pruža službenu podršku za najnovija ažuriranja platforme uvedena nakon RAD Studio alata 11, kao što su Windows 11, macOS 12 Monterey, iOS 15 i Android 12.

Napravljena su poboljšanja na svim razinama, od dizajnera visokog DPI-ja za VCL i FireMonkey i stiliziranog dizajnera VCL obrazaca do upravitelja biblioteke GetIt, prikaza poruka i stranice dobrodošlice, stvarajući sofisticiraniji IDE i bolje korisničko iskustvo za vas!

RAD Studio 11.1 također nudi poboljšani Code Insight, snažnije Delphi i C++ kompajlere i ispravljače pogrešaka te bogatije RTL, UI i Baze podataka.

Što je novo u RAD Studiju 11.1

Poboljšanja IDE-a

RAD Studio IDE primarni je fokus izdanja 11.1, s ciljem zaokruživanja značajki uvedenih u novije verzije:

 • Opsežna visoka DPI IDE kvaliteta, plus poboljšana upotreba IDE-a s udaljenom radnom površinom
 • Riješeno je nekoliko problema s dizajnerima visokog DPI-ja za VCL i FireMonkey i stiliziranim dizajnerom VCL obrazaca
 • Nova stranica dobrodošlice predstavljena u 11.0 sada nudi pozadinske slike i podržava dodavanje prilagođenih okvira s novim API-jem otvorenih alata
 • GetIt Library Manager poboljšanja s predmemoriranim slikama i prerađenom implementacijom korisničkog sučelja (na temelju komponente VCL TControlList)

Postoji i nekoliko novih značajki IDE-a:

 • Prikaz Poruke koristi različite boje za pogreške, poruke i savjete kompajlera kako bi bolje istaknuo probleme (boje se mogu prilagoditi)
 • Dijaloški okvir Nove stavke prikazuje dostupne platforme za svaku stavku
 • Dijaloški okvir Kompilacija prikazuje konfiguraciju platforme i međuverzije koju koristi trenutna kompilacija

Code Insight za Delphi i C++Builder

 • Još jedno značajno područje fokusa kvalitete RAD Studija 11.1 je Code Insight za oba jezika, Delphi i C++.
 • Za C++ jezik implementacija, koja se temelji na arhitekturi Language Server Protocol i cquery, značajno se poboljšava u pogledu kvalitete i performansi, područja na kojem stalno aktivno radimo i za koje bismo uskoro mogli objaviti fokusirano ažuriranje. (samo C++Builder)
 • Delphi LSP engine bilježi velika poboljšanja performansi, a većina projekata učitava i ažurira uvid u pogreške od 5 puta do 30 puta brže. Ostale promjene uključuju parametre vrste koji se prikazuju prilikom popunjavanja deklaracije klase, uključujući T u generičkoj deklaraciji, i prikazivanje vrsta skupova. (Samo Delphi)

Kompajleri i ispravljači pogrešaka (debugger)

 • Delphi i C++ kompajleri za različite platforme poboljšavaju se u smislu stabilnosti i performansi.
 • Što se tiče programa za ispravljanje pogrešaka, osim rada opće kvalitete, Delphi macOS 64-bitni ARM debugger i Delphi Android 64-bitni debugger sada se temelje na LLDB arhitekturi za ispravljanje pogrešaka, koja je već bila u upotrebi za Delphi iOS 64-bitni program za ispravljanje pogrešaka. Namjera je ujediniti Delphi debuggere na ovoj tehnologiji, za većinu podržanih platformi, kao način pružanja sve bolje kvalitete tijekom vremena. (Samo Delphi)
 • Štoviše, C++ STL i RTL poboljšavaju svoju kvalitetu, uključujući bolju integraciju Delphi RTL-a (na primjer, poboljšanje dinamičkih nizova s iteratorima STL-a). (samo C++Builder)

Biblioteke RTL-a, korisničko sučelje i baza podataka

 • U 11.1 jezgra Delphi RTL-a ima nekoliko optimizacija i poboljšanja kvalitete. Tu je i nova TURLStream klasa, TStream potomak s podrškom za asinkc operacije. Proizvod je dodao podršku za Windows 11 i Server 2022 u strukturi podataka TOSVersion.
 • Rad kvalitete VCL-a usredotočen je na nedavne značajke, kao što su poboljšani TTreeView, TRichEdit, TEdgeBrowser, TLabelledEdIt i TNumberBox, treperenje i doublebuffering, VCL High-DPI i problemi sa skaliranjem.
 • Uz to, nedavno smo putem GetIt upravitelja paketa objavili demo koji prikazuje korištenje biblioteke WinUI 3 u Delphi-u, što je dodatni korak u našoj podršci za Windows App SDK (koji već uključuje WbView 2 i MSIX).
 • FireMonkey kvalitetan rad usredotočen je prvenstveno na TListView kvalitetu, poboljšanu integraciju Android SDK-a, TWebBrowser, probleme vezane uz Windows HighDPI i performanse
 • Što se tiče knjižnica baza podataka, FireDAC dodaje integraciju Structure Viewa i nudi podršku za nove vrste podataka MariaDB 10.6, SQLite SEE i Firebird 4. RAD Studio 11.1 također poboljšava kvalitetu DataSnapa i mogućnost implementacije WebBroker aplikacije na Androidu.
 • Konačno, što se tiče RAD Servera, novo izdanje RAD Studio alata dodaje krajnje točke SysAdmina, uključujući rukovanje zapisnicima, upravljanje sigurnosnim kopijama i provjere valjanosti baze podataka, plus integriranu implementaciju za RSLite

Kvaliteta

 • Kao što je spomenuto, izdanje RAD Studio 11.1 Alexandria usredotočeno je na kvalitetu, a to posebno uključuje probleme koje su prijavili kupci i eskalacije podrške. Ovo izdanje pruža popravke za 632 greške prijavljene na web mjestu Quality Portal i isporučuje 30 zahtjeva za značajkama od kupaca.

Ima još: AWS i Python

 • Također vas želimo podsjetiti da je od izdanja 11.0 Embarcadero također stavio na raspolaganje korisnicima Enterprise and Architectsa pregled novog AWS SDK-a za Delphi (licencirano od Appercepta): nova izdanja očekuju se konstantnim tempom. Štoviše, tvrtka je počela nuditi besplatne Delphi UI libraries to Python programerima Pythona, zajedno s promocijom knjižnica za korištenje Pythona u RAD Studio aplikacijama. (Samo Delphi)
Korisnici s aktivnom pretplatom na ažuriranje imaju pravo preuzeti RAD Studio 11.1 sada putem Registered Products Portal-a. Za upute za instalaciju kliknite ovdje. Napomena: Instaliranje verzije 11.1 je pomoću licencnog ključa XE8 ili novijeg